söndag 23 september 2012

Creative Commons

Idag har jag stiftat bekantskap med Creative Commons. Med hjälp av Irmelis tips fick jag CC-licensen in på min blogg : "Gå först till Creative Commons och välj vilken licens du vill ha och kopiera koden. I din bloggs maskinrum, gå till Layouts>Lägg till en gadget. Välj Text, ge rubrik och klicka på Redigera HTML, klistra CC-koden dit. Spara." Tack Irmeli!

Här nedan finns några bra videos och web-sidor att lära sig mera om saken.

Upphovsrätt en introduktion (webbstjärnan) av Kristina Alexanderson, Sverige:
"Vad innebär upphovsrätten om du ska arbeta med webbpublicering i skolan. Hur ska en webbpublicist hantera upphovsrätten och vad skyddas av upphovsrätten. En introduktion för att få en inblick i upphovsrätten och vad den innebär om man ska publicera sig på nätet. En del av utbildningsmaterialet som Stiftelsen för internetinfrastruktur tagit fram i samband med deras satsning på Internet i skolan och tävlingen Webbstjärnan."Creative Commons -vad är det? av Kristina Alexanderson, Sverige:
"Kristina Alexanderson projektledare för Webbstjärnan och skolombudsman för Creative Commons Sverige förklarar licenssystemet. Hur använder man Creative Commons bilder? Hur kan man använda Creative Commons licensierade verk i skolan? Vad innebär Creative Commons? En pedagogisk presentation för Webbstjärnan. En skoltävling i att lära sig publicera sitt skolarbete på nätet."Vesa Linja-ahos videoföreläsning nedanför ger bra tips och råd både åt studerande och lärare om upphovsrätten.Creative Commons - länk
Creative Commons Sverige - länk
Creative Commons Suomi - länk
Creatiave Commons Search - länk
Ett enkelt verktyg för att välja den rätta CC-licensen - länk

1 kommentar:

  1. Fint, att du fick märket till marginalen! Jag tycker att mina instruktioner ser ganska obegripliga ut, om man bara läser dom, och inte har respektiva websidor öppna samtidigt. Men du lyckades och kan kanske lära andra i din grupp, om dom har svårigheter med det.

    - Irmeli

    SvaraRadera