söndag 23 september 2012

Reflektioner angående den första närstudiedagen 18.9.2012


Visst var det trevligt att träffa studiegruppens medlemmar under närstudiedagen. Dagen var givande, fast det kändes litet som korvstoppning. Det kom så mycket nya impulser under dagen att det verkligen är bra att få smälta impulserna i lugn och ro under distansstudiedagarna, fast arbetstakten på jobbet är ganska rask.

Kortspelet med nya sociala mediers verktyg var roligt. Vi valde blogg (Dick och Nina), Creative Commons (Ritva), Google-tjänster (Carola och Sanna) och Slideshare (Anna), som vi skulle stifta närmare bekantskap med under den första distansstudieperioden och kom överens om arbetsfördelningen. Var och en skulle rapportera om sitt verktyg  i gruppens nya gemensamma slutna blogg, som Nina skapade.

Google+ och dess Hangout-tjänst var nytt för mig. Jag tog kontakt med arbetsplatsens IT-helpdesk och fick Hangout-plugin installerat både i Internet Explorer och i Mozilla Firefox i min laptop. Det var bra tips som vi fick under närstudiedagen att installationen kräver administrator-rättigheter, som jag inte har på min arbetslaptop. Tack för den tipsen!

Det var nog många nya verktyg, som jag inte kände till bland spelkorten. Det blir faktiskt ett äventyr att få bli bekant med en hel del nya verktyg som man kan tänka sig att börja använda i sin undervisning. Viktigt är nog, att man är kritisk och väljer sådana verktyg som ger pedagogiskt mervärde i vuxenstudier.

1 kommentar:

 1. "det kändes litet som korvstoppning"

  Tack för dagens gapskratt! Hoppas dock, att blir lättare under kommande månaderna, när allt börjar sjunka in!

  Bra att du berättar, vem tog vad! Nu vet jag att alla i gruppen kommer inte att hålla på med allt. Upphovsrätt och Creative Commons är saker som man skulle känna till, även om man inte använder sociala medier. Därför är dom viktiga, och du som den ända medlemmen i gruppen, som bekantar sig med dem, har ett stort ansvar, när du försöker dela med gruppen! Lyckligtvis finns det mycket fina videos på saken! Du har hittat ett par och inbäddad dem till grupp blogg, och jag gav också några (länkade en ny i marginalen, och samlade också några länk till Diigo gruppen SoMe i vuxen utbildningen).

  En uppgift till dig
  När du skriver i din blogg (och sätter kanske bilder och även dina egna videos hit), vore det bra, om du använde Creative Commons licens här (så att vi, som kommer på besök vet, vad är tillåtet!). Hur går det till? Gå först till Creative Commons och välj vilken licens du vill ha och kopiera koden. I din bloggs maskinrum, gå till Layouts>Lägg till en gadget. Välj Text, ge rubrik och klicka på Redigera HTML, klistra CC-koden dit. Spara.

  - Irmeli

  SvaraRadera