söndag 4 november 2012

Digflick och Google Hangout 1.11.2012

Vi testade 1.11.2012 Google Hangout med Digflick-gänget.

Jag hade skapat en cirkel i mitt Gmail. Cirkeln är någon typ av en gruppadress och i denna cirkel hade jag alla Digflick-deltagarnas gmail-adress med. Digflick-cirkeln utnyttjade jag, när jag skickade inbjudan till vår Hangout-session. Det fungerade bra.

Vi var Anna, Dick, Irmeli, Nina och jag med i Hangout-sessionen. Carola kom sedan senare med, när Irmeli, Anna och Dick hade redan lämnat sessionen. Nina och jag var nämligen ivriga och vi tränade, hur man:
- importerar ett dokument i Google Drive
- konverterar det importerade dokumentet till Google Docs  - dokument
- delar det importerade dokumentet
- delar sin skärm till andra Google Hangout-deltagare.

Vi upptäckte tillsammans med Nina, att det var svårt att flytta sig mellan Google Drive och Google Hangout. Vi ville nämligen kolla emellan, hur det delade dokumentet såg ut i Google Drive. Det var litet irriterande att det öppnades flera fönster och därför tappade man lätt kontroll över, i vilket fönster man hade Google Hangout.

Det var viktigt att upptäcka, att när man delar sin skärm, då ser den som delar sin  skärm enbart den skärm, som är delad i ett eget fönster, alltså inte i Google Hangout -fönster. De andra deltagare ser däremot den delade skärmen i Google Hangout -fönster. Nå, det var svårt att beskriva, men bäst begriper man detta, när man själv tränar att dela sin skärm.

En anna viktig sak, som jag själv har upptäckt, när man har distanssessioner, är att man skall ha en agenda för sessionen och att man skall vara förberedd för den. Vi hade en agenda och den gav litet struktur i det, vad vi gjorde under vår träff.

Nina fungerade som sekreterare under vår Hangout-session och hon skrev ned minnesanteckningar i agendan, som jag hade sparat som ett delat dokument i Google Docs före vår Hangout-träff. Vi hade denna agenda framme så att alla såg den under sessionen. Förutom den delade agendan såg vi varandras bilder, förutsatt att videokameran var på.

Det var verkligen en givande Hangout-träff och bra träning i Hangout-användningen för nybörjare, såsom jag. Vi skall träna mera nästa torsdag 8.11.2012 kl. 20. Nu skall vi bara komma överens om, att vem som bjuder in alla deltagare denna gång. Det är bra att komma överens om det också i förväg.

4 kommentarer:

 1. När du hade redan lämnat hände en sak till.

  Nina hade tappat Carola och försökte inbjuda henne på nytt, men skickade inbjudan av misstag till mig också. Jag hade just slutat bada  bastu och hörde en konstig bing från datorn, och nyfiket öppnade länken, utan att tänka, att jag var bara klädd i en handuk!  Du har rätt, man skulle förbereda och ha en agenda och allt,  om man är för spontan, kan det hända, att man, som jag, hamnar till klassrumm utan kläder!!

  - Irmeli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Irmeli,

   Det var bara en humoristisk förbihändelse detta, att man ibland kan hamna i en Google Hangout direkt från bastu.

   Vi fick säkert allihopa ett bra skratt, när Du beskrev denna händelse på bloggen, vilket var roligt, eftersom "nauru pidentää ikää".

   Hälsningar
   Ritva

   Radera
 2. Ritva: Hej! Jag håller med om att det verkligen var en givande hangoutträff. Jag lärde mej helt massor. Det blir säkert ännu bättre nästa torsdag, när vi alla vet litet mera. Jag kan fast var den som bjuder in. OK?
  Irmeli: Jo, det var kul att du hoppade in i hangouten dirket från bastun. Och det är ju lite charmigt också, med spontanitet ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina,

   OK att Du bjuder in oss 8.11.2012.

   Some-hälsningar!

   Ritva

   Radera