lördag 10 november 2012

Spela in videoklipp med Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic är en tjänst på internet, som erbjuder möjligheter att spela in bild, ljud och det som händer på skärmen i form av videoklipp. Du hittar tjänsten i adressen http://www.screencast-o-matic.com/

Jag jämförde Screencastr- och Screencast-O-Matic -tjänster och upptäckte att maximilängd av en videoinspelning i gratisversionen av dessa tjänster är i:
  • Screencastr                  5 min
  • Screencast-O-Matic     15 min
Detta avgjorde att jag valde det senare alternativet av dessa två, alltså Screencast-O-Matic, eftersom jag anser att maximilängd av 15 minuter är lämpligare än 5 minuter, vilket är för kort tid för videoklipp.

Här nedanför finns Åsa Kronvists videoklipp, som presenterar Screencast-O-Matics möjligheter.



Här nedanför finns Gösta Lindgrens video, hur man spelar in en PowerPoint-presentation med Screencast-O-Matic.



Här nedanför finns Ritvas första inspelning av ett videoklipp med Screencast-O-Matic.



Ritvas videoklipp - Excelin perusteet här nedanför.



Ritvas Screecast-O-Matic-prenika ansökan

Jag har experimenterat en hel del med Screencast-O-Matic genom att söka fram videoklipp, hur man skapar Screencast-O-Matic-presentationer. Här på min blogg har jag bäddat in två av mina presentationer, en på svenska och en på finska. Originalen till dessa presentationer har jag exporterat som mp4-filer på min egen dator.

Jag gillar mest denna tjänst för att göra egna videoklipp med ljud. Bilden har jag lämnat bort med avsikt, men det finns möljigt att få videokamerabilden med.

Jag ber att få en Screencast-O-Matic-prenika.

Hälsningar
Ritva

6 kommentarer:

  1. Hej Ritva,
    Vad laddade du upp din egna presentation med och hur lyckades du inbädda den?
    Jag testar här hemma.

    SvaraRadera
  2. Hej Carola,

    Vad roligt att Du är ivrig att testa, hur Screencast-O-Matic-inspelningen fungerar. Det är ganska enkelt att använda, bara man är nyfiken och vågar experimentera litet.

    Titta först på Åsa Kronkvists och Gösta Lindgrens videoklipp.
    Bry Dig inte om Gösta Lindgrens Blackboard- och Static-delen, eftersom dessa instruktioner varierar vid olika läroanstalt.

    Gå sedan till adressen
    http://screencast-o-matic.com/
    som finns som en länk i detta inlägg. Sedan är det bara att klicka på "Start recording" och våga experimentera.

    Du kan ha en PowerPoint-presentation som grunden till Din inspelning eller en Prezi-presentation eller Du kan också spela in allt det som Du vill visa på Din skärm.

    Testa själv först med samma mod, som Du gjorde Din fina Pecha Kucha -presentation. Vi kunde sedan titta på Screencast-O-Matic tillsammans vid en gemensam Google Hangout -träff under distansperiod 3, eller hur? Tror Du att de andra i vårt Digflick-gäng skulle vara intresserade av att ha ett sådant Digflick-Hangout?

    Hälsningar
    Ritva

    SvaraRadera
  3. Tack för dina instruktioner, Ritva!
    Jag är säker att Carola kan nu tryggt börja experimentera! En tips från mig: när du gör dina första inspelningar är det bra att först skriva nån liten manuskript (inte ord för ord som du sen läser, det orkar folk inte lyssna är min erfarenhet, det är mera inspirerande, när man kan känna, att någon faktiskt talar för mig, inte bara läser), så att det är lättare att passa tiden och att allt går logiskt (gäller specielt med såna inspelningar där du visar hur man gör nånting, med powerpoint är det lättare, för dar har du ju manus framför dig).

    Screencast-O-Matic är barmhärtig på det sätt, att du har ingen brådska. Ändå är det värt att tänka, hur länge orkar man att se på klips. 15 minuter passar till "mini lecture", men om du gör instruktionsvideo (som jag gjorde), tror jag att man tappar koncentrationen om videon är för lång. Därför brukar jag nuförtiden använda Screenr för sånt: det "pakottaa" (nu tappade jag ordet på svenska) mig att fokusera till det som jag tycker är mest viktigt.

    - Irmeli

    SvaraRadera
  4. Hej igen SOME-specialisterna. Jag lyckades utan problem att göra en screencast-O-Matic. Det var inget svårt, då jag följde Åsas instruktioner. Svårigheterna började då jag laddade upp den i You Tube. Jag valde privat och det stod att man kan dela den med 50 personer, vilket ju passar om man använder såna på olika kurser. MEN SEN DÅ. Hur får jag den därifrån, så att kan exportera bort den eller linak den t.ex. till min blogg eller till Fronter. Jag vet inte om ni förstod vad jag menade? Ritva, vi sku gärna kunna ha en hangout. Borde vi prova nästa torsdag kl 19.30? Hur ska vi få kontakt på bästa sätt med de andra? Hälsningar Carola

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carola,

      Duktigt gjort!

      Nedanför videorutan brukar det finnas en knapp med texten "Share/Dela/Jaa". När Du klickar den knappen, hittar Du koden att ha videon som en länk eller att bädda in den.

      Du skall kopiera koden och klistra in den på Din blogg eller på en Fronter-sida på html-fliken.

      Vi kan ha en Google Hangout -träff på torsdagen 22.11.2012 kl. 19.30. Du kunde skriva ett inlägg på Digflick-bloggen och föreslå det. De som är intresserade kunde delta. Nästa steget skulle vara att träna, hur man skickar in en inbjudan till ett Google Hangout några minuter före träfftid.

      Tar Du emot denna utmaning, Carola?

      Hälsningar
      Ritva

      Radera
  5. En annan lustig sak, som hände då jag bandade min screencast-o-matic var att man kunde välja att knäppa på webcammen, varefter jag syntes i högta nedre hörnet, men då den var uppladdad i You Tube låg webcamfilmen med mig pladdrande mitt i rutan, ovanpå texten i powerpoint.

    SvaraRadera